YIT ZAHÁJILA DALŠÍ ETAPU ROZSÁHLÉHO PROJEKTU SUOMI HLOUBĚTÍN

Developerská společnost YIT spustila 1. září prodej více než stovky nových nízkoenergetických bytů z další etapy svého největšího rezidenčního komplexu Suomi Hloubětín. V pořadí již čtvrtá fáze Lahti tak postupně rozšiřuje vznikající zástavbu v pražském Hloubětíně poblíž říčky Rokytky a navazuje na etapy Espoo, Oulu a Turku pojmenovaných po významných finských městech. Zahájení výstavby YIT plánuje na letošní podzim a dokončení v druhé půli roku 2019. 

„Stavební práce v Suomi Hloubětín pokračují podle plánu. Lahti je již čtvrtou z celkem deseti fází, po jejichž dokončení vyroste v této lokalitě více než 1000 nových bytů pro více než 2000 obyvatel. V současné době se také blíží kolaudace první etapy Espoo, jejíž výstavbu jsme zahájili před necelými dvěma roky, a během letošního podzimu dokončíme i hrubé stavby druhé a třetí fáze Oulu a Turku. Postupně tak budujeme novou pražskou moderní čtvrť inspirovanou Finskem a severským stylem bydlení,“ uvádí Dana Bartoňová, obchodní ředitelka YIT Stavo.

Finsko na každém kroku
Etapa Lahti, pojmenovaná po jednom z hlavních zimních sportovních center Finska, bude zahrnovat tři šestipodlažní domy se společným jednopodlažním suterénem a parterem. Nabídne tak 104 bytových jednotek v tradičním finském stylu, a to v dispozicích 1+kk až 5+kk o velikostech 31 m2 až 131 m2. Ke každé z nich patří vlastní sklep a návrh počítá i s vytvořením zázemí pro mytí kol a psů a kočárkáren. Samozřejmostí jsou také parkovací stání v podzemních garážích a venku před budovami. Vedle obytných prostor budou v přízemí objektu začleněny komerční jednotky situované do ulice. Do vnitrobloku naopak směřují předzahrádky a společné patio ze zelení, hracími prvky a lavičkami. Součástí výstavby bude i rekultivace říčního toku Rokytka a přilehlých svahů, kde YIT plánuje vytvořit prostranství k odpočinku a zábavě. V hloubětínském areálu navíc vznikne podle návrhu známého finského architekta Jyrkiho Tasy zbrusu nová mateřská školka, kterou ocení především rodiny s dětmi. Aby finské inspirace nebylo málo, ponesou jednotlivé ulice jména významných finských osobností z oblasti kultury, architektury a vědy. Nejen majitelé bytů tak budou procházet ulicemi pojmenovanými po světově uznávaném architektovi Eero Saarinenovi či neurofyziologovi a nositeli Nobelovy ceny Ragnaru Granitovi. Chybět nebude ani ulice spisovatele Waltariho či náměstí architekta a designéra Alvara Aalta.

Čisté linie a příroda na dosah
Architektonické řešení domů pochází z dílny studia Loxia Architects Ingenierie a díky svému střídmému provedení nezapře výraznou inspiraci klasickou severskou architekturou. Koncepce stavby se opírá o čisté, přímé linie a tvary. Fasádám v kombinaci světlého a tmavého odstínu vévodí polozapuštěné balkóny a ustoupená podlaží. Výjimkou jsou nejvyšší patra, kde naopak atiky přesahují a nachází se zde prostorné terasy se slunolamy clonícími přímému slunci. Odlišným způsobem přistoupili architekti k návrhu patia, jež je jedinečné svým organickým tvarem. Ten má při pohledu z oken přilehlých domů připomínat různorodost a členitost finské přírody s četnými jezery a lesy. Snahou developera je vytvořit takové prostředí, kde ke každému objektu bude náležet i vlastní kus krajiny, o který se mohou rezidenti starat a dále jej rozvíjet podle svých představ. 

SUOMI HLOUBĚTÍN V KOSTCE
•    Inspirace z obdobných rozsáhlých rezidenčních areálů, které YIT staví v mateřském Finsku (Konepaja, Merenkulkijanranta, Tripla) 
•    Jednotlivé etapy Suomi Hloubětín jsou pojmenované po finských městech (Espoo, Oulu, Turku, Lahti…) a nově vzniklé ulice ponesou jména významných finských osobností z oblasti kultury, architektury a vědy (Waltariho, Saarinenova, nám. A. Alta, park Janssonové...).
•    Lokalita: Praha 9 – Hloubětín v sousedství říčky Rokytky, mezi ulicemi Kolbenova, Kbelská a Poděbradská s veškerou občanskou vybaveností. V blízkosti jsou zastávky metra Kolbenova a Hloubětín. 
•    Počet etap výstavby: 10
•    Celková rozloha: více než 9 hektarů 
•    Celkový počet bytů v 10 etapách: více než 1000 
•    První etapa (Espoo): kolaudace září 2017
•    Druhá a třetí etapa (Turku a Oulu): hrubá stavba – listopad 2017, kolaudace – září 2018
•    Čtvrtá etapa (Lahti): zahájení prodeje a výstavby – podzim 2017