BRAND AMBASADOR PALÍREN GLENMORANGIE A ARDBEG V PRAZE

Prahu navštívil Paul Malone, brand ambasador whisky Glenmorangie a Ardbeg. Skot, který je členem Whisky Creation tymu obou značek, se ve společnosti Glenmorangie Company podili na vyvoji novych produktů již 11 let. Značky Glenmorangie a Ardbeg spadaji pod Glenmorangie Company, predni spolecnost zabyvajici se vyrobou skotske whisky. Historie společnosti se zacala psat v roce 1893, ackoliv whisky, ktere tato spolecnost produkuje, prinasely poteseni chutovym poharkum milovnikum uslechtilych destilatu uz mnohem drive.

Glenmorangie

V roce 1843 vznikla ve Skotsku palírna Glenmorangie, známa pro svou neuveritelne jemnou a komplexni single malt whisky. Ta se destiluje v nejvyssich destilacnich kotlich, jejichz dlouhy medeny krk dosahuje stejne vysky jako dospela zirafa. Diky tomu se jen ty nejjemnejsi a nejcistsi vypary dostanou do finalniho produktu a výsledná whisky je lehka, ovocna a elegantni. Destilační kotle přivezl roku 1843 z Anglie zakladatel palírny pan William Matheson. Když zjistil, že v nich vzniká vynikající whisky, začal jejich počet zvyšovat. Z původně dvou kotlů rozšířila palírna za uplynulých 175 let kapacitu na kotlů 12. Každý další kotel musel být na milimetr přesnou kopií těch původních, aby se zajistila naprosto stejná kvalita whisky. Aktuálně je v plánu rozšíření o další dva kotle – stejně vysoké, široké a v každém rozměru naprosto identické.

Jedinečný chuťový charakter Glenmorangie, získaný díky zrání v sudech popisuje Paul Malone: „Používáme jednotlivé sudy pro zrání maximálně dvakrát. Získáme tak ze dřeva sudů optimální chuť pro naší whisky. Sudy máme od našich přátel z Ameriky z bourbonového odvětví. Sud naplníme, necháme v něm zrát Glenmorangie 10 let a tím získáme chuťově velmi sladkou whisky. Po druhém staření v sudu získáme whisky, která už nemá tolik sladkosti, ale má v sobě hodně ovocných tónů, kokosu a květinových tónů. Když se sudy po dvou kolech zrání skončíme, prodáme je k použití pro ostatní značky.“

Značka Glenmorangie nechává některé své whisky dozrávat v odlišných sudech, aby získaly osobitý ráz. „V devadesátých letech jsme byli první značkou, která začala s dozráváním whisky v sudech po portském. To pak zkopírovala skoro každá palírna na světě, ale my byli první, kdo s tím přišel. Máme v nabídce dozrávání v sudech po sherry jako je třeba naše dvanáctiletá Glenmorangie Lasanta, která je 10 let v bourbonových sudech a poslední dva roky v sudech po sherry. Glenmorangie Quinta Ruban je 10 let v bourbonových sudech a poslední dva roky v sudech po portském, což z ní dělá chuťově bohatou, oříškovou a kořeněnou whisky. Také máme whisky, která zraje 10 let v bourbonových sudech a dva poslední roky v sudech po francouzském víně ze Sauternes. Ta se jmenuje Nectar D’or. Je neuvěřitelně sladká, má v sobě krémovitost bourbonu a ty poslední dva roky jí dají úžasný nádech briošek, croissantů, bílé čokolády a trošky mandlí, což tuto whisky dělá velmi jemnou a delikátní,“ uvádí Paul Malone.

Ardbeg

Ardbeg, druhá značka spadající pod Glenmorangie Company, je palirna s bourlivou a velmi výraznou historii i chutí. Po nekolika zmenach sveho majitele se dvere palírny v roce 1983 uzavrely a ackoliv se povedlo provoz po par letech nastartovat, v roce 1991 se uzavrela znovu. V roce 1997 ji koupila spolecnost Glenmorangie Company a založila v ní Ardbeg Committee. Tento spolek obdivovatelů Ardbeg whisky má za úkol jediné – zajistit, aby se dvere Ardbeg palirny jiz nikdy nezavrely.

Za dvacet let fungování ve společnosti Glenmorangie Company se celá palírna změnila k nepoznání. Proběhly a stále tu probíhají obrovské investice. Ve výstavbě jsou právě nové prostory, které umožní zdvojnásobit kapacitu. „Změnila se poptávka po naší whisky, a tak přizpůsobujeme palírnu, abychom tuto poptávku uspokojili,“ říká Paul Malone. Nejpatrnější rozdíl ve fungování palírny za posledních 20 let je podle něj konzistentní kvalita. Před rokem 1997 byl Ardbeg často používaný do míchaných whisky. Dneska má Ardbeg vysokou úroveň v neměnné kvalitě. „Když zákazník ochutná všechny Ardbegy, jejich chuťový profil se dost mění, ale když si koupí stejnou láhev kdekoliv na světě, bude chutnat stejně ve Skotsku, Singapuru nebo Praze,“ uvádí Paul Malone.

Nejvýraznější vlastnost whisky Ardbeg je její kouřovost. Ta se rozvíjí hned od začátku při práci se sladovým ječmenem. Při sladování je slad nakuřován na 55 ppm (poměr částic aromatických fenolů na milión částic), což je více než Laphroig, Lagavulin, Bowmore nebo jakákoliv další whisky ze skotských ostrovů.

„U Glenmorangie je chuť velmi krémová, ovocná, sladká, cítíte hodně vanilky, je to velmi sladká celistvá chuť, zatímco Ardbeg je velmi nakouřená. Ale i ta nakouřenost je vždy velmi harmonická. Vždycky v ní ucítíte citrusy, slaninu, banán i uzeného lososa. Když se podíváte na chuťový profil obou, tak my tomu říkáme Kráska a Zvíře. Glenmorangie je ta kráska – je elegantní, má spoustu těch sladkých, bujných chutí. Zatímco Ardbeg je to Zvíře, kde je hodně nakouřené chuti. Obě whisky zastupují velmi rozdílné části chuťového spektra. Když děláte ochutnávku, vždycky musíte začít s Glenmorangie, protože je v ní mnoho lahodných a jemných chutí, které chcete ucítit a ocenit jejich složitost a komplexnost, zatímco když přejdete na Ardbeg, jde o tu kouřovost a intenzitu. Některé whiky Ardbeg jsou opravdu velmi silné. Já tomu říkám „zítřejší whisky“, protože když si druhý den po jejich pití čistíte zuby, stále cítíte tu silnou chuť, která vydrží velmi dlouho.“