Papája obecná – sladké a zdravé ovoce s minimem kalorií

Papája pochází ze střední Ameriky, ale oblíbená je i v jihovýchodní Asii. Jedná se o keř, který dorůstá až deseti metrů a jehož plody mohou vážit až deset kilogramů.  

Papája je známá pro svou lahodnou melounovou chuť a jedná se velmi oblíbené a zdravé ovoce, které obsahuje poloviční množství kalorií než banán. Papáju můžeme plnit, nakrájet do salátů, zpracovat k masu, do marmelád, podávat k sýrům či mořským plodům. Je oblíbená jako ochucovadlo. Sladká sytě oranžová až karmínově červená dužina je zdrojem vitaminu C, hořčíku, vápníku a železa, a tím posiluje krevní oběh i imunitní systém, který je v podzimním sychravém počasí více zatěžován. Papája pomáhá při zažívacích problémech, a to nejen tak, že dokáže z těla vyhnat parazity, ale má také blahodárné účinky při zácpě. Čerstvě namletá semínka působí na tělo jako dezinfekce, bohužel mají chuť připomínající pepř, takže jejich konzumace není tak sladkým zážitkem jako u dužiny. Papája pomáhá pleti zbavit se nečistot a nežidů, proto se zpracovává do kosmetických výrobků. Rozmačkáním dužiny si můžete snadno vyrobit domácí pleťovou masku. Stačí nanést na obličej a krk a po pěti minutách smýt. Papáju není vhodné konzumovat v těhotenství, protože keř je, stejně jako třeba kaučukovník, přírodním zdrojem latexu. V nezralých nebo nedozrálých plodech se ho koncentruje větší množství, a to může u budoucích maminek vyvolat děložní kontrakce.