Policie nezákonně nařizovala bezplatné přesčasy

Podle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS) nařizovala policie svým lidem neoprávněně neplacené přesčasy. Informovala o tom Česká televize (ČT). Od roku 2007 mohou vedoucí nařídit příslušníkům bezpečnostních složek až 150 hodin neplacených přesčasů v případě

Od roku 2007 mají povinnost odpracovat zadarmo 150 přesčasových hodin policisté, hasiči, celníci nebo členové vězeňské služby. Podle NSS ale tyto přesčasy nelze plánovat dlouhodobě dopředu.

"Důležitý zájem služby nelze shledat například v tom, když je dlouhodobý nedostatek osob nahrazován zvýšenými nároky na stávající příslušníky právě nařizováním služeb přesčas," řekla ČT mluvčí NSS Sylva Dostálová. Rozhodnutí podle policejních odborů odstartuje řadu soudní sporů.

Policie a ministerstvo vnitra si nechávají zpracovat analýzu, vyjádří se v pondělí. Na stejný den svolaly TK i odbory. "Policie ve většině případů zneužívala zákonného ustanovení pro nařizování služby přesčas k tomu, aby zajišťovala běžný výkon služby k vykrytí personálních podstavů u různých útvarů po celém území republiky," sdělil ČTK předseda UBS Zdeněk Buřič. V ČT pak dodal, že se odboráři pokusí zajistit zpětné proplacení odpracovaných přesčasových hodin.
 
zdroj: ČTK